GİZLİ ÖĞRENME

Gizli (Farkına Varmadan) Öğrenme

İnsanların bazı bilgileri farkında olmadan ve öğrenme amacı gütmeden öğ­renmesidir. Olay sırasında öğrenildiği bilinmeyen, olay geçtikten sonra ihtiyaç duyulduğunda öğ­renildiği anlaşılan öğrenme sürecidir.

Kimi durumlarda nasıl öğrendiğimizi hiç hatırlamasak bile kendimizi bir şeyleri öğrenmiş olarak buluruz. Bir babanın, kızının dinlediği ama kendisinin hoşlanmadığı pop müzik şarkılarının sözlerini bir zaman sonra öğrenmesi,

Küçük çocuğu olan ebeveynlerin çoğu zaman çizgi filmlerdeki çocuk şarkılarının hepsini öğrenmeleri,

Mutfakta amacı yemek yapmak olan bir bayanın yan binadan gelen müziğin sözlerini bir süre sonra mırıldanması,

Oyuncaklarıyla oynayan bir çocuğun o esnada çalan bir müziğin sözlerini öğrenmesi,

Bir çocuğun ana dilini öğrenmesi,

Sık sık geçtiğimiz bir yerdeki( hiç girmemiş olsak bile) marketin, eczanenin yerini rahatlıkla bir başkasına tarif edebilmemiz vb. gizli öğrenmeye örneklerdir.

Okulumuz öğrencileri arasında İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışmasına katılan bir öğrencimiz İstiklal Marşı'nı ezberlerken 4 yaşındaki kardeşi de, ablasını dinleye dinleye gizli öğrenmeye güzel bir örnek oluşturmuş ve bu video kaydı ortaya çıkmış. Maşallah, allah bağışlasın deyip Saltukova İlkokulu olarak geleceğe yatırım yapıyor şimdiden 2 sene sonraki yarışmanın katılımcıları arasına onu da yazıyoruz...